Biewerterrierin historia

Rotu on saanut nimensä saksalaisilta Herra ja Rouva Bieweriltä, jotka kasvattivat alun perin yorkshirenterrierejä. Tammikuussa 1984 syntyi Saksaan Herra ja Rouva Biewerille ensimmäinen ns. värivirheelinen yorkshirenterrieri (Schneeflockchen von Friedheck)  ja saman vuoden huhtikuussa syntyi toinen pentu. Nähtyään kyseiset koirat muuan eläinlääkäri ehdotti, että näille "värivirheellisille yorkshirenterriereille" annettaisin uusi nimi kasvattajapariskunnan mukaan. Molemmat koirat päätyivät saksalaiselle laulajalle, joka päätti lisätä rodun nimeen "a la Pom Pon". Vuonna 1986 "Biewer Yorkshire Terrier a la Pom Pon" esiteltiin ensi kerran uutena omana rotunaan. 

Herra Biewerin sairastuttua, rodun jalostus loppui heidän osaltaan kokonaan. Vuonna 2003 biewerterrierejä alettiin tuoda Yhdysvaltoihin ja siellä kiinnostus rotua kohtaan heräsi. Biewer Terrier Club of America alkoi selvittää rodun taustoja tarkemmin ja pyysi geenitutkimuksia tekevän yrityksen apua todistaakseen, että kyse oli uudesta rodusta eikä pelkästä värivirheestä. Biewerterrieri on ensimmäinen rotu maailmalla joka on todennettu geenitekniikalla. Herra Biewer kuoli vuonna 1997 ja Rouva vuonna 2012. Iso menetys rodulle oli Saksassa ison työn rodun eteen tehneen Dagmar Prytzlawin yllättävä menehtyminen 2018 loppuvuodesta. Prytzlawin kanssa kommunikoidessa oli saksan kielen taitoni useinkin koetuksella ja pitkä pinna valttia. 

Iloksemme rodun valloitus maailmalla jatkuu. Tosin olen huolissani näistä kaiken värisistä ns. biewereistä, joita netistä löytyy eri värisinä muunnoksina päivittäin. Täytyy muistaa että orginaali eli alkuperäinen väri biewerterrierille on valko-kulta-musta ja sen vaalimiseen täytyy jatkossa kiinnittää erityisen suurta huomiota. Onneksi tähän on herätty vihdoin myös maailmalla.

Pohjoismainenen Kennelunioni PKU tunnusti biewerterrierin viralliseksi roduksi 15.2.2018 ja Suomen Kennelliitto 4.12.2018 ja aloitti rodun rekisteröinnin 1.1.2019.  Samalla rotu liitettiin PEVISAAN. Rodulle perustettiin oma rotukerho Suomeen 24.4.2019.