Biewer Terrier's breed standard

SUOMEN KENNELLIITON  ROTUMÄÄRITELMÄ:

BIEWERTERRIERI  (BIEWER TERRIER)
Alkuperämaa: Saksa

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira FCI:N LUOKITUS: Ei FCI-rotu

YLEISVAIKUTELMA: Tyylikäs, pitkäkarvainen, kolmivärinen kääpiöterrieri, jonka karva muodostaa selällä jakauksen ja laskeutuu sileänä ja suorana rungon sivuille. Runko on hieman korkeuttaan pitempi, ylälinja vaakasuora, luusto siro tai keskivahva. Runsaskarvainen häntä on kiinnittynyt korkealle ja se kaartuu selän päälle.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Vaikka koira antaa neliömäisen vaikutelman, rungon pituus mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen on säkäkorkeutta suurempi eli koira on hieman korkeuttaan pitempi. Neliömäisyys hyväksytään.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Luonteeltaan iloinen ja omistajaansa hyvin kiintynyt, pentumaisen leikkisä, joskus vallaton mutta aina tottelevainen, uskollinen ja älykäs seuralainen. Ystävystyy nopeasti ja on oivallinen seuralainen.

PÄÄ: 

Kallo-osa: Hieman holvautunut. Otsapenger: Kohtuullinen.

Kuono-osa: Lähes 1/3 koko pään pituudesta.
Kirsu: Täysin musta.
Huulet: Mustapigmenttiset.
Leuat / hampaat: Leikkaava tai tasapurenta. Hampaat kiinnittyvät kohtisuoraan leukoihin, tasaisessa rivissä.

Silmät: Keskikokoiset ja pyöreät tai mantelinmuotoiset. Ilme älykäs ja tarkkaavainen, hyvin inhimillinen. Silmät ja silmäluomet ovat tummat.
Korvat: Pienet ja pystyt, V-muotoiset. Sijoittuvat kohtuullisen leveälle kallon taka-osaan, korvan tyvi on silmien tasolla. Korvat ovat kauttaaltaan karvoittuneet, paitsi kärjet, joista karva ajetaan lyhyeksi.

KAULA: Kohtuullisen pitkä, ei löysää kurkunalusnahkaa.

RUNKO: Hieman säkäkorkeutta pitempi, mutta neliömäisyys on yhtä hyväksyttävää.
Ylälinja: Vaakasuora, säkä ja lantio ovat samalla korkeudella.
Rintakehä: Tilava, ulottuu kyynärpäihin. Kohtuullisesti kaartuvat kylkiluut. Lanne: Hyvin kehittynyt ja voimakas.

Alalinja/vatsa: Hieman kohoava.

HÄNTÄ: Korkealle kiinnittynyt ja asennoltaan rungon yläpuolelle kaartuva, pitkä ja runsas karva muodostaa komean plyymin, joka voi laskeutua rungon sivulle. Häntä ulottuu vähintään polviniveleen tai alemmas. Levossa häntä voi riippua. Litteästi selän päällä makaava tai tiukasti rullalle kiertyvä häntä on virheellinen.

RAAJAT

ETURAAJAT: Suorat, kohtuullisesti kulmautuneet.
Lavat: Viistot, mahdollistavat hyvän, vapaan etuaskeleen.
Kyynärpäät: Rungonmyötäiset, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.
Kyynärvarret: Edestä katsottuna suorat, lihaksikkaat ja kauttaaltaan karvoittuneet. Välikämmenet: Suorat ja pystyt.
Etukäpälät: Pyöreät, hyvin kaartuvat varpaat. Päkiät mustat ja/tai lihanväriset, kynnet mustat ja/tai valkoiset.
TAKARAAJAT: Eturaajoihin nähden tasapainoisesti kulmautuneet, takaa katsottuna pystysuorat, lihaksikkaat ja kauttaaltaan karvoittuneet.
Polvet: Kohtuullisesti kulmautuneet.
Kintereet: Takaa katsottuna pystysuorat, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset. Takakäpälät: Pyöreät, hyvin kaartuvat varpaat. Päkiät mustat ja/tai lihanväriset, kynnet mustat ja/tai valkoiset. Kannukset voidaan postaa, mutta sitä ei vaadita. (Huom. Suomessa typistyskielto)."

LIIKKEET: Itsevarmat ja ylväät, sulavat, vaivattomat ja yhdensuuntaiset. Sivusta katsottuna koiran ylälinja säilyy liikkeessä vakaana ja koira liikkuu kokoonsa nähden nopeasti. Etu- ja takaraajat liikkuvat suoraan eteenpäin, häntä on korkea-asentoinen.

KARVAPEITE: Karva: Pitkä ja laskeutuva, silkkisen pehmeä, ei aluskarvaa. Karva on pitkää ja suoraa, ulottuu ainakin lähes maahan asti. Liikkumisen helpottamiseksi pitempi karva voidaan lyhentää maahan asti ulottuvaksi. Päässä karva sidotaan rusetilla päälaelle. Käpälien karva trimmataan siistiksi, samoin karva peräaukon ympäriltä. Väri: Kolmivärinen. Pään väritys on sininen/musta, kulta/tan ja valkoinen symmetrisesti jakautuneena. Myös symmetrinen kahden värin (sininen/musta ja kulta/tan, tai kulta/tan ja valkoinen) hyväksytään. Selällä karva on sininen/musta ja valkoi- nen, erilaiset värien jakaumat ovat samanarvoisia. Peräaukon ympärillä voi olla hieman punaruskeaa väriä. Rinta, vatsanalus, raajat ja hännänpää ovat valkoiset, rinnassa valkoisen värin tulisi nousta kaulassa aina leukaan asti.

KOKO: Säkäkorkeus: 18-28 cm Paino: 1,8-3,6 kg

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

 • Köyry selkä

 • Pigmentin puute kirsussa

 • Veltot korvat

 • Paino yli 3,6 kg

  HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

 • Vihaisuus tai liiallinen arkuus.

 • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.

 • Muu kuin rotumääritelmän kuvaama väritys.

  HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

  Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.


  Pohjoismainen Kennelunioni

  Dansk Kennel Klub Hundaræktarfélag Islands

  Norsk Kennel Klub

  Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben Svenska Kennelklubben